Съвети

Нашите съвети към бодрия столичен градинар

Бодри съвети по градско-градинарски ​

“Пролет моя,
моя бяла пролет…” 

Снимки – Кирил Младенов

Или поне така започва едно прекрасно стихотворение. За наша радост пролетта съществува не само в романтичните представи на един от най-прекрасните ни поети, а е реалност, която най-сетне успя да ни застигне. И понеже много хора, на много места и по различни поводи ни питат: “Е добре, от къде да започна тази пролет!? Имам голямо желание, но не знам/нямам идея…”, решихме да споделим с вас своя опит. Нямаме претенции да сме професионални градинари, както и да владеем изкуството за отглеждане на зеленчуци до съвършенство, но опитът, книгите, видеата, разговорите и хората ни позволяват да дадем насоки за това кои култури са подходящи за отглеждане в градски градинки тук, в София. И така:

Кореноплодни

Засейте репички, червено цвекло, пащърнак, коренов магданоз, целина за глави. Потърсете сортове моркови, които са подходящи за тежки почви, каквито са смолниците в Софийското поле.

Зеленолистни

Рано напролет или даже преди зимата засейте спанак за пролетно бране, а в края на август – началото на септември – за есенна реколта. Други листни зеленчуци, за които е добре да намерите място в градината, са манголд, рукола, кейл, мизуна, салата.

Подправки

Не забравяйте подправките. Засейте босилек, магданоз и целина, майорана и чубрица. Помолете приятел-градинар да ви изкопае от своята градина малко балканска чубрица, мащерка, риган, мента, джоджен, салвия, маточина. В краен случай купете тези подправки в саксийки от някой строителен хипермаркет.

Лук

В края на зимата засейте лук и чесън за глави, а по-нататък купете от пазара разсад за праз лук. Преди зимата засейте отново лук и чесън „за зелено“ за следващата пролет.

Бобови

Всички видове бобови са много подходящи за отглеждане в София. Можете да избирате между ниски и увивни сортове боб. От ниските сортове препоръчваме такива с цилиндрични шушулки. От увивните сортове препоръчваме покрай традиционните сортове да пробвате и т. нар. аспержов боб. Грахът и баклата са също подходящи за софийските условия – те се сеят много рано напролет, а бакла можете да засеете дори преди зимата, защото тя е един от най-студоустойчивите зеленчуци!

Тиквички и краставици

Колкото и малко място да имате в градината, не се отказвайте от тиквичките. Потърсете сортове, които се отличават с компактна форма на растението. Непременно засадете и краставици, като можете първо да се пробвате с корнишони. Напоследък е сравнително лесно у нас да се намерят семена от мелотрия. Това е много лесен за отглеждане зеленчук, който е многогодишен, но за да се съхрани, коренището трябва да се пресади в саксия за зимата.

Домати

Според нас те са най-удовлетворяващата култура, която софийският градски градинар може да отгледа сравнително лесно. Заради опасността от късен мраз, най-сигурно е доматеният разсад да се засади в градината около 24 май, когато е на възраст 6-8 седмици. Препоръчваме ви да засеете семената след 20 март до началото на април.

Основно правило е, че чери доматите узряват по-бързо от едрите домати, както и че ниските сортове (т. нар. детерминантни, т. е. с определен ръст) домати се развиват по-бързо от високите. Досегашният ни опит ни дава основание да препоръчаме черно чери и жълт крушовиден домат от индетерминантните сортове с дребни плодове. Колкото до едроплодните домати, пробвайте любими сортове на приятели-градинари или вземете разсад от Зеления отбор с цел запазване на някой стар сорт. От детерминантните сортове домати можете да пробвате такива с жълти или червени дребни плодове, които се препоръчват за отглеждане на балкон. На пазара могат да се намерят семена и от едроплодни сортове от групата на нискостъблените домати. При всички случаи потърсете сортове, за които се знае, че са ранни.

Люти чушки

Лютите чушки са по-топлолюбиви от доматите, но все пак има шанс за сполука с отглеждането им в столична зеленчукова градина. 2-3 корена разсад от пазара са ви предостатъчни, освен ако не сте заклет фен на лютото.

Не оставяйте своята градска зеленчукова градина без цветя!

Невен, тагетес, космос, циния и латинка са задължителни съжители на вашите зеленчуци. Освен, че ще красят градинката, цветята ще привлекат опрашващи насекоми и ще пропъдят надалеч вредителите.

ВНИМАНИЕ! Винаги пазете касовата бележка и пакетчето от семена за евентуална рекламация.

Please follow and like us:
gardener
bg_BG